Bir Başkadır Dizisindeki Karakterler ve Özellikleri


Meryem

Dizinin ana karakteri. Tipik bir Anadolulu ev kızı aslında. Oldukça zeki ama egitimsizliğinden ötürü olayları yorumlama becerisi düşük. Yoğun bir duygu patlaması yaşadığında bayılma geçiriyor. Ailesindeki erkek baskısı ve mahallesindeki dini baskıdan ötürü içine kapanık olmuş. Anaç bir ruha sahip olduğundan sevdiklerine de aşırı derecede bağlanan bir karakter.


Yasin

Dışardan bakıldığında maço görünümlü ve kaba biri. Sevgisini asla dışa vuramıyor bu karakter. Ailesini korumak bu hayattaki birinci vazifesi. Öyle ki ailesi aç kalmasın diye tüm mal varlığını hiç düşünmeden satmış. Çabuk sinirlenen ayrıca dediklerinin harfiyen yapılmasını isteyen biri. Aslında Yasin de Meryem gibi tipik Anadolulu bir karakter.


Ruhiye

Ruhsal problemleri olan hatta belki de ilaç tedavisi görmesi gereken bir karakter olarak sunuldu bizlere. Dizinin ilerleyen bölümlerinde anladık ki Ruhiye, her gün içimizi parçalayan haberlerde okuduğumuz gencecik masum kızlardan sadece biri. Gençken tecavüze uğrayan Ruhiye, sıkıntılarını içe ata ata biriktirmiş ve Yasin’in işini kaybetmesiyle patlama noktasına gelmiş. Senaristin toplumumuzun kanayan yarasına parmak basması son derece cesur bir hareket olmuş.


Hocaefendi

Mahalle kültürünün yaygın olduğu neredeyse her yerde vardır böyle insanlar. Dini açıdan toplumdakilerin akil adam gözüyle baktığı, bir işe kalkışmadan muhakkak danıştığı biri. Dizideki güzel olaylardan biri de Ali Sadi’nin iç dünyasına inilmesi. Dizilerde ve filmlerde genellikle yüzeysel olarak anlatılan bu karakterin de duygularının olduğunu, dışarıdan sert bir kaya gibi görünen bilge görünümlü adamın kendi dertlerine derman bulamadığını göstermeye çalışmış senarist.


Peri

En basit tabiriyle Beyaz Türk. Ülkenin en zengin çevresinde büyümüş, ülkenin gerçeklerinden haberdar olmayan, aşırı ön yargılı ve tabularını yıkmaya korkan bir psikiyatrist. Tüm yaşamını ‘Çevremdekiler ne der?’ sorusuyla geçirmiş. Senarist bu karakterle ön yargının, gericiliğin sadece eğitimle çözülemediğini; ancak düşünce yapısı değiştiği takdirde sonuç alınacağını gösteriyor.


Gülbin

Kürt kökenli bir aileden gelen Gülbin, toplumun alt tabakasında yetişip üst tabakasına kendini kabul ettirmiş bir psikiyatrist. Dizideki en gizemli karakterdi bence. Aklından geçenleri yüzüne asla yansıtmıyor. Dizide ön yargısız olan tek kişi diyebiliriz. Bu durumun oluşmansında her kesimden bir iz taşımasının etkisi çok büyük. Bir erkek kardeşi bir de ablası var. Erkek kardeşi yatalak, hasta. Ablası, erkek kardeşinin böyle olmasını Gülbin’in verdiği uyuşturucuya bağladığından onunla hiç anlaşamıyor hatta sürekli kavga halinde.


Çok yakında herkes bu diziden yani ”Bir başkadır” dizisinden bahsedecek. Ötekileştirmenin, farklılık ve zıtlıkların kolajını Türkiye kapsamında sunan bir Netflix dizisi “Bir Başkadır”. Sınırları, sınırlılıkları, sınırsızlıkları ve bunların temsili hayat örgülerini sert gerçekliklerle yüzümüze çarpan bir senaryoyla karşılaşıyoruz.


Berkun Oya’nın yazıp yönettiği dizi her bölümünde ayrı bir sinema filmi izliyormuş hissini verecek çekimlerle dolu. Açılış ve kapanış sahnelerinin etkileyiciliği yapımın izleyici üzerindeki hikayesel etkisini daha da pekiştiriyor. Diziyi izlerken ilk başta sadece Meryem’in hayatını izliyoruz, sadece Meryem karakterinin hayatından bahsediliyormuş gibi geliyor ama aslında hiçte öyle olmadığını anlıyorsunuz. Yani sadece Meryem’in hayatını değil, bir çok mesajın verilmek istendiğini görebiliyorsunuz.


Meryem, yengesi, ağabeyi ve çocuklara bakan aynı zamanda temizlik işlerine giden ve yine temizlik işine gittiği evin sahibine aşık olan fakat bunu bir türlü açığa çıkaramayan ve her şeyi hocaya soran ve hoca ne derse ona göre hareket ediyor. Zaman zaman bayılmasından dolayı Devlet hastanesindeki Terapiste gidiyor ve yaşadıklarını anlattıkça rahatlıyor.


Bir başkadır dizisi biraz ağır işliyor ama dizinin orjinal ve hakiki olması izlemenizde sıkıntı yapmıyor yani izlerken sıkılmıyorsunuz. Ön yargısız, ele aldığı her karaktere sadık kalarak ve saygı duyarak yazılmış senaryo. Birbirinden oldukça farklı yapılara sahip karakterlerin her birinde onları gerçek kılan özellikler, duygular ve zaaflar var. Senaryo o kadar doğal işliyor ki senarist sanki bunları yazmaktan ziyade karakterleri keşfederek oluşturmuş.


Dizi her bölümüyle zihnimizde sorular yaratıyor. Kendimizi, yaşadığımız yeri, sosyal çevremizi, “öteki” dediklerimizi, geleceğimizi sorgulatan yeni pencereler açıyor içimizde. Kapanış sahnelerinde Ferdi Özbeğen ile de geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Oyunculuklarıyla, müzikleriyle, görüntüleriyle çok konuşulacak, iz bırakacak bir yapım olarak göreceğiz “Bir Başkadır’ı. Umarım böylesi nice gerçek hikayelerin kaleme alındığı içeriklerle buluşuruz.


Bir Başkadır Dizisi Resmi Fragmanı


Öneri: Dizide her şey var ve her şey çok gerçekçi. Bizi anlatıyor. dindar var dinci var kürt var lezbiyen var seküler var laikçi var. her şey var. Öykü karayel’in oyunculuğu da harikaydı. Sonuç olarak, çektiği toplumsal tepkiler bir yana, kesinlikle bugüne kadar Netflix’de yayınlanmış en iyi dizi. Mutlaka izleyin derim.