Depresyonda olduğunuzu hissediyorsanız, en iyisi bu konuda bir şeyler yapmaktır çünkü depresyon kendi başına gitmez. Bir doktor veya terapistten yardım almanın yanı sıra, kendinizi daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var.


Egzersiz yapmak. Her gün 15-30 dakika bir yürüyüş yapın ya da isterseniz dans edin, koşu yapın veya bisiklete binin. Depresyondayken insan aktif olmak istemeyebilir. Ama siz yine de yapın (bunun için motive olmanız gerekiyorsa bir arkadaşınızdan sizinle egzersiz yapmasını isteyin). Egzersiz alışkanlığını edindiğinizde, ruh halinizde bir farkın oluşması uzun sürmez.


Kendinizi sağlıklı gıdalarla besleyin. Depresyon iştahı etkileyebilir. Depresyonda olan bir kişi hiç yemek istemiyor olabilir, ama başka biri aşırı yemek yiyebilir. Depresyon yemeğinizi etkilemişse, doğru beslenebilmek için yediklerinize daha çok dikkat etmeniz gerekir. Doğru beslenme bir kişinin ruh halini ve enerjisini etkileyebilir. Bu yüzden sağlıksız gıdalar yerine meyve ve sebze yiyin ve yemeği düzenli yiyin (aç hissetmeseniz bile, bir parça meyve gibi hafif bir şeyler yemeye çalışın).

Sorunları tanımlayın, ama üzerinde durmayın. Depresyonunuzu arttıran durumları belirlemeye çalışın. Sizi neyin iyi hissettirdiğini ve nedenini bilin, kendinize yakın hissettiğiniz bir arkadaşınızla konuşun. Konuşmak duyguları serbest bırakmanın bir yoludur.


Dikkatinizi olumlu bir şeye çevirin. Sorunları çözmek için harekete geçin. İhtiyacınız olursa yardım isteyin. Arkadaşlarınıza ve ailenize bağlı hissetmek depresyonun hafiflemesine yardımcı olabilir.Kendinizi ifade edin. Depresyon ile, bir kişinin yaratıcılığı ve eğlenme duygusu engellenmiş gibi görünebilir. Hayal gücünüzü kullanın (boyama, çizim, karalama, dikiş, yazma, dans, müzik besteleme, vb). Bir arkadaşınızla veya evcil hayvanınızla oynamak için zaman ayırın veya kendiniz için eğlenceli bir şeyler yapın. Gülecek bir şey bulun- belki komik bir film. Kahkaha, ruh halinizi hafifletmeye yardımcı olur.

İyi şeyleri fark etmeye çalışın. Depresyon bir kişinin düşüncelerini etkiler, her şeyi kasvetli, olumsuz ve umutsuz gösterir. Depresyon sadece negatif olanı fark ederse, hayattaki iyi şeyleri fark etmek için çaba gösterin. Güçlü yönlerinizi, yeteneklerinizi düşünün. En önemlisi, kendinize karşı sabırlı olmayı unutmayın. Depresyonun iyileşmesi zaman alır.


Tüm bu teorik,bilimsel bilgilerin haricinde depresyondan kurtulurken size belki de en iyi gelecek şey ise, manevi yönünüzü kuvvetlendirmektir. Depresyon sırasında, yukarıda sayılan tüm maddeleri yapmak çok etkilidir, ama manevi yönü kuvvetlendirmek ise olmazsa olmazdır adeta. Gün içerisinde aslında hepimiz bazı zamanlarda depresyona girip çıkarız. Fakat bu süre uzun sürmez. Uzun sürdüğünde ise artık hastalık halini almış olur ve tedavi gerektirir. İşte böyle bir durumdaysanız da, abdest alıp vakit namazını kılmak, birkaç sayfa kuran okumak, hadis okumak, kuran meali ya da tefsiri okumak, fıkıh öğrenmek ve bu yolla hayatı islama göre yaşayarak, depresyona girmemeyi sağlamak kesin çözümdür kanaatimce... Çünkü zannediyorum ki depresyon, hayatın bazen bize getirdiği üstesinden gelmesi zor olan durumlar karşısında güçsüz kalmamız ve üstesinden gelemediğimizde hissettiğimiz çaresizlik ve sıkışmışlık hissinin kronik olması hali. İşte İslam'a göre yaşamak da bu sorunu çözüyor çünkü insan İslam'ı bildiğinde ve yaşadığında, hayatın getirdiği zor durumlar altında ezilmiyor çünkü manevi olarak kuvvetli oluyor. Bu kuvvet de Allah'a dayanıp güvenmekten geliyor. İslam'ı yaşamak için ise de önce onu bilmek gerekiyor. 


Depresyon, diğer bazı afetler gibi, örneğin birisin iflas etmesi, bir yakınını kaybetmesi vs. gibi dışarıdan diğer insanların kolaylıkla görebileceği bir psikolojik durum değil. Kişinin kendi içinde yaşadığı ve çevresindeki insanların da genllikle bunu anlayamadığı bir rahatsızlık. Bu nedenle depresyonda olan kişinin en büyük sorunlarından biri de, diğer insanlar tarafından anlaşılamamak, hatta ''Senin bir şeyin yok,abartma.'' tarzında cümlelere maruz kalmak. Depresyonda olan kişinin zaten kendi içinde çok acı çekerken, bir de desteğini beklediği insanlardan böyle tepkiler alması onu daha da çok depresyona soktuğu bir gerçek. Ama aslında olan şey, depresyonda olan kişinin ciddiye alınacak derecede bir rahatsızlık yaşadığı, hatta bazı durumlarda fiziksel acılar hissedebildiği ve bunun tedavi edilmesi gerektiği bir durum. Depresyonun dışarıdan bakan insanlar tarafından bazen görülemiyor olması onun ne derece insan hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu nedenle, umarım bu yazı, çevrenizde depresyonda olduğunu söyleyen insanlar varsa, onlara karşı daha hassas ve anlayışlı olmanıza da sebep olur...:)