Bugün siteler arasında yaşanan en büyük rekabet, hiç şüphesiz arama sonuçlarında özellikle de Google’da üst sıralarda çıkmak için yaşanıyor. Arama motoru ve site trafiğinin takibinde kontrolün %90’ını Google’ın elinde tuttuğunu dikkate alacak olursak, web tabanlı pazarlama stratejilerinde en önemli hedefin Google’da bir numaraya yükselmek olduğuna şaşırmamalıyız.
Başka bir deyişle, web sitelerinizin daha fazla kişiye ulaştırmanın ve tanıtmanın yolu Google’da üst sıralarda çıkmaktan geçiyor. Bu noktada ise devreye Arama Motoru Optimizasyonu, yani SEO giriyor. Web sitenize uygulayacağınız doğru SEO düzenlemeleri ile geliştireceğiniz stratejiler, sitenizi arama motorlarında üst sıralarda çıkartır ve internet dünyasında sitenize itibar ve yeni bir anlam kazandırır.
Her web tasarımcıyı ilgilendiren, sitenizin SEO ayarlarını doğru yapmanın 8 yolu ile devam ediyoruz.

1. Her sayfaya Google Analytics ekleyin

Google Analytics bildiğiniz üzere Google tarafından geliştirilen ücretsiz site istastik yazılımı. Bu hizmet ile müşterinize, web sitesi ile ilgili istatistik bilgilerini ve arama motorlarındaki performansını detaylı kriterlere göre raporlayabilirsiniz.

2. Meta bilgilerini eklemeyi unutmayın


Sitenizin html kodlarına ekleyeceğiniz meta bilgileri, arama motorlarında çok önemli rol oynar. Bu bilgiler potansiyel ziyaretçilerinize, arama sonuçlarında sitenizle ilgili ön bilgi ve açıklamalar sunar. Sadece site bilgilerini değil, arama sonuçlarını etkileyen anahtar kelimeleri de <meta> etiketleri ile siteye yerleştiririz. Bu nedenle meta bilgilerini sitedeki her sayfanın html kodlarına eklemek SEO bakımından çok önemlidir.
Diğer yandan, Google meta bilgilerini sitedeki sayfaları birbirinden ayırdetmek için de kullanır. Bu nedenle sayfalarda içerik tekrarı yapmamaya da özen göstermelisiniz.
Ayrıca meta bilgilerinin boşluklar dahil olmak üzere 160 karakteri geçmemesine de dikkat edin.
Daha önce hiç meta bilgisi eklemediyseniz aşağıdaki örnekler size bu konuda yardımcı olacaktır. Meta bilgilerini html kodlarınızda <head> … </head> tag’leri arasına yerleştirin.
Anahtar kelimeler için,
<meta name=”keywords” content=”e-ticaret, alışveriş, online ticaret, elektronik” />
Site açıklaması için,
<meta name=”description” content=”Online alışverişte kalitenin ve ucuzluğun adresi” />

3. Html kodlarınızdaki fazlalıkları azaltın


Html kodlarına direkt olarak yazılmış olan Javascript ve CSS satırları, Google örümceklerinin sitenizdeki özgün içeriği taramasını ve saptamasını zorlaştırır. Bu nedenle Javascript ve CSS dosyalarını, html yapısına ekleyeceğiniz tek satırla dışarıdan çağırmalısınız. Böylece hem html kodlarının tarayıcıya çabuk yüklenmesini sağlamış olursunuz, hem de Google’ın sitenizdeki bütün içeriği kaydetmesini kolaylaştırarak SEO bakımından da doğru bir düzenleme yapmış olursunuz.